Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kotlety mielone ze szpinakiem

Przepis na kotlety mielone ze szpinakiem najlepiej sprawdza się latem, kiedy można w sklepie lub na targu dostać świeże, zielone liście. Jest to wyjątkowo sycące danie z bardzo zdrowym dodatkiem. Obiad jest przy tym łatwy do przygotowania i z pewnością niejednokrotnie zagości na stole.

Składniki:
– Mielone mięso (40 dag)
– Świeże liście szpinaku (20 dag)
– Cebula (10 dag)
– Masło (1 łyżka)
– Czerstwa bułka (1 sztuka)

– Czosnek (3 ząbki)
– Suszona zielona pietruszka (1 sztuka)
– Majeranek (szczypta)
– Sól (szczypta)
– Pieprz czarny (szczypta)
– Olej (do smażenia)
– Bułka tarta (do panierki)

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy szpinak. Musimy go dokładnie umyć i wysuszyć, a następnie porwać na małe kawałki. Tak przygotowane liście ostrożnie podsmażamy na patelni, aby lekko się skurczyły. Zestawiamy patelnię z ognia i obieramy czosnek, który miażdżymy i dodajemy do szpinaku. Całość ponownie smażymy i studzimy.
Czerstwą bułkę namaczamy, po czym dokładnie ją wyciskamy. W drugiej kolejności obieramy cebulę i kroimy ją w drobną łuskę. Mielone mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego wszystkie przygotowane wcześniej składniki: szpinak z czosnkiem, bułkę i cebulę. Dodajemy również jajko, szczyptę majeranku, zielonej pietruszki, czarnego pieprzu i soli. Z tak przygotowanego mięsa robimy niewielkie kule (wielkości orzecha włoskiego) i delikatnie je spłaszczamy, po czym obtaczamy je w bułce tartej. Następnie kotlety wykładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy z obu stron aż do uzyskania złocistego koloru. Usmażone kotlety odsączamy na ręczniku papierowym.

Powiązane posty