Poniższa propozycja to prawdziwy śródziemnomorski przysmak z krwi i kości. Sekretem są owoce, które bardzo podkręcają smak, ale nie zabraknie tu także sporej porcji białka. Dlatego też sałatka będzie nie tylko bardzo smaczna, ale również pożywna.
Składniki:
- 30 dag brzoskwiń (mogą być świeże lub z puszki)
- 20 dag fig, arbuza lub borówek
- mieszanka sałat
- 1 opakowanie sera feta
- 5 dag pestek słonecznika, ale mogą być także orzechy włoskie lub laskowe
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Brzoskwinie muszą być pozbawione pestek, a następnie pokrojone w kawałki. Powinny to być kawałki wielkości kęsa. Pozostałe owoce także trzeba umyć i osuszyć i w razie potrzeby pokroić na kawałki.
Teraz liście sałaty lądują w misce.
Ser feta natomiast kroimy w nieduże kwadraty. Tak samo jak owoce, dorzucamy je do sałaty. Zawartość miski należy teraz wymieszać, ale delikatnie. Dodajemy pieprz i sól i jeszcze oliwę z oliwek. Nie zapomnijmy o soku z cytryny, który jest niezbędny do złamania smaku.
Pestki słonecznika i orzechy prażymy na patelni, ale bez dodatku tłuszczu. Nimi na koniec posypiemy sałatkę.