Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka śródziemnomorska z owocami 

sałatka na talerzu

Poniższa propozycja to prawdziwy śródziemnomorski przysmak z krwi i kości. Sekretem są owoce, które bardzo podkręcają smak, ale nie zabraknie tu także sporej porcji białka. Dlatego też sałatka będzie nie tylko bardzo smaczna, ale również pożywna. 

Składniki: 

  • 30 dag brzoskwiń (mogą być świeże lub z puszki) 
  • 20 dag fig, arbuza lub borówek 
  • mieszanka sałat 
  • 1 opakowanie sera feta 
  • 5 dag pestek słonecznika, ale mogą być także orzechy włoskie lub laskowe 
  • oliwa z oliwek 
  • sok z cytryny 
  • sól i pieprz 

Sposób przygotowania: 

Brzoskwinie muszą być pozbawione pestek, a następnie pokrojone w kawałki. Powinny to być kawałki wielkości kęsa. Pozostałe owoce także trzeba umyć i osuszyć i w razie potrzeby pokroić na kawałki. 

Teraz liście sałaty lądują w misce. 

Ser feta natomiast kroimy w nieduże kwadraty. Tak samo jak owoce, dorzucamy je do sałaty. Zawartość miski należy teraz wymieszać, ale delikatnie. Dodajemy pieprz i sól i jeszcze oliwę z oliwek. Nie zapomnijmy o soku z cytryny, który jest niezbędny do złamania smaku. 

Pestki słonecznika i orzechy prażymy na patelni, ale bez dodatku tłuszczu. Nimi na koniec posypiemy sałatkę. 

Powiązane posty