Zielona sałatka jest znakomitym dodatkiem do tradycyjnego obiadu, ale również znakomicie sprawdzi się przy daniach z grilla. Jest soczysta i chrupiąca, a przy tym delikatna i zachwyca nawet najbardziej wybredne podniebienie. Zielona sałatka jest prosta do przygotowania i można ją zrobić w każdej chwili.
Składniki:
– Sałata masłowa (1 sztuka)
– Czerwona papryka (10 dag)
– Zielony ogórek (10 dag)
– Awokado (1 sztuka)
– Por (2 dag)
– Sok z cytryny (odrobina)
– Oliwa z oliwek (1 ½ łyżki)
– Olej (1 ½ łyżki)
– Lubczyk (szczypta)
– Czubryca czerwona (szczypta)
– Czosnek niedźwiedzi (szczypta)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)
– Kiełki brokuła (1 łyżka)
– Borówka amerykańska (10 dag)
Przygotowanie:
Tradycyjnie w pierwszej kolejności płuczemy i suszymy zieloną sałatę, którą następnie rwiemy na małe kawałki. Ogórek płuczemy i kroimy w trójkąty (każdy plasterek na cztery równe części). Z kolei czerwoną paprykę kroimy, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. Następnie obieramy awokado ze skórki, wyjmujemy ze środka pestkę i również kroimy w kostkę, po czym polewamy delikatnie sokiem z cytryny. Pora jedynie płuczemy i kroimy w drobną kostkę. W kolejnym kroku wszystko przekładamy do salaterki i dokładnie mieszamy.
Do osobnej miseczki nalewamy oliwy z oliwek oraz oleju. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, po czym dokładnie mieszamy sos i przelewamy go do miski, w której jest zielona sałatka. Na koniec ponownie wszystko mieszamy i dekorujemy kiełkami oraz borówką amerykańską.