Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zielona sałatka do grilla lub obiadu

Zielona sałatka jest znakomitym dodatkiem do tradycyjnego obiadu, ale również znakomicie sprawdzi się przy daniach z grilla. Jest soczysta i chrupiąca, a przy tym delikatna i zachwyca nawet najbardziej wybredne podniebienie. Zielona sałatka jest prosta do przygotowania i można ją zrobić w każdej chwili.

Składniki:
– Sałata masłowa (1 sztuka)
– Czerwona papryka (10 dag)
– Zielony ogórek (10 dag)
– Awokado (1 sztuka)
– Por (2 dag)
– Sok z cytryny (odrobina)
– Oliwa z oliwek (1 ½ łyżki)
– Olej (1 ½ łyżki)
– Lubczyk (szczypta)
– Czubryca czerwona (szczypta)
– Czosnek niedźwiedzi (szczypta)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)
– Kiełki brokuła (1 łyżka)
– Borówka amerykańska (10 dag)

Przygotowanie:
Tradycyjnie w pierwszej kolejności płuczemy i suszymy zieloną sałatę, którą następnie rwiemy na małe kawałki. Ogórek płuczemy i kroimy w trójkąty (każdy plasterek na cztery równe części). Z kolei czerwoną paprykę kroimy, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. Następnie obieramy awokado ze skórki, wyjmujemy ze środka pestkę i również kroimy w kostkę, po czym polewamy delikatnie sokiem z cytryny. Pora jedynie płuczemy i kroimy w drobną kostkę. W kolejnym kroku wszystko przekładamy do salaterki i dokładnie mieszamy.
Do osobnej miseczki nalewamy oliwy z oliwek oraz oleju. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, po czym dokładnie mieszamy sos i przelewamy go do miski, w której jest zielona sałatka. Na koniec ponownie wszystko mieszamy i dekorujemy kiełkami oraz borówką amerykańską.

Powiązane posty