Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Meksykańska zupa z papryką i ogórkiem 

zupa

Kuchnia meksykańska słynie z nieco bardziej ostrych smaków. Jeżeli więc chcemy przygotować zupę z tamtego regionu, która ma być zapamiętana przez kubki smakowe, to na pewno warto wypróbować przepis na tę przyrządzoną na bazie papryki i ogórka. 

Składniki: 

  • 1 puszka czerwonej fasoli 
  • 5 ogórków konserwowych 
  • 4 papryki konserwowe czerwone 
  • 1 puszka kukurydzy 
  • opakowanie przypraw chili con carne 
  • 1 czerwona cebula 
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego 
  • 1 łyżka kminu rzymskiego 
  • 2 ząbki czosnku 
  • kolendra 
  • 1.5 l wody 

Sposób przygotowania: 

W pierwszej kolejności w dużym garnku podsmażamy na oleju posiekaną cebulę i czosnek. Podczas smażenia dodajemy także koncentrat pomidorowy i mielony kumin. Wszystkie składniki smażymy jeszcze przez około 4 minuty. 

Teraz mieszamy z wodą zestaw przypraw chilli con carne. Zalewamy taką miksturą podsmażone składniki i czekamy, aż całość się zagotuje. 

Odcedzamy fasolkę i kukurydzę. Paprykę i ogórki kroimy natomiast w drobniutką kostkę. Wszystkie warzywa dodajemy do zupy. Następnie gotujemy przez 20 minut. Na sam koniec dodajemy jeszcze tylko posiekaną kolendrę i zupa już może być wlewana do talerzy. 

Powiązane posty