Kulki to idealna przekąska, po którą najchętniej sięgają goście przyjęć dużych i małych, a także bardziej lub mniej oficjalnych. Jeżeli chcesz zorganizować nieduży catering, to nie znajdziesz lepszego przepisu. Ryżowe kulki aż się proszą o to, aby je skonsumować.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- zestaw przypraw do spaghetti Napoli
- 2 opakowania tuńczyka w oleju
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka Zielona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka chili czerwona
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- pół kilograma bułki tartej
- koperek
- olej
- 1 cytryna
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
Zestaw przypraw Spaghetti Napoli gotujemy z wodą i zostawiamy do ostygnięcia.
Z papryk usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy je w drobną kostkę. Tak samo kroimy cebulę i czosnek. Chilli należy posiekać.
Teraz pokrojone warzywa podsmażamy na oleju. Powinny nabrać rumianego koloru. Potem przekładamy je do miski.
Następnie dodajemy tuńczyka, ryż, sok z cytryny, przygotowany wcześniej sos na bazie przypraw przycinek, 2 żółtka z jaj i posiekany czosnek. Te wszystkie składniki mieszamy tak długo, aż powstanie kleista masa.
Teraz formujemy kulki i odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na 1 godzinę.
Gdy mnie ten czas, panierujemy kulki, otaczając najpierw w roztrzepanych białkach, a następnie w bułce tartej. Smażyć należy je w głębokim oleju.
Aby prezentowały się estetycznie, podajemy je przekłute wykałaczkami i położone na liściach sałaty.