Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zupa seczuańska 

zupa

Orientalne dania gwarantują niezależnie od przepisu wyjątkowe doznania smakowe. Tak samo będzie z tą wspaniałą zupą, w której nie zabraknie papryki w proszku, oleju sezamowego, a także sosu sojowego i wieprzowiny. 

Składniki: 

  • 100 g chudej wieprzowiny 
  • kostka rosołowa 
  • 300 g makaronu ryżowego nitki 
  • 400 ki grzybów mun 
  • 2 szalotki 
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 łyżka octu winnego 
  • papryka ostra w proszku 
  • olej sezamowy 
  • olej do smażenia 
  • kolendra 
  • 1 litr wody 

Sposób przygotowania: 

Najpierw należy namoczyć grzyby w letniej wodzie. Gdy minie 20 minut, w tej samej wodzie musimy je zagotować. Powinny się gotować przez 25 minut. 

Grzyby kroimy w paski tak samo jak wieprzowinę. Mięso powinno być jednak pokrojone na cieniutkie paski. Kapustę z kolei myjemy i szatkujemy. 

Makaron zalewamy gorącą wodą. Gdy już ostygnie, odcedzamy go. 

Gdy olej będzie rozgrzany, wrzucamy mięso. Z kolei grzyby dorzucamy po kilku minutach smażenia. Całość smażymy przez 3 minuty. 

Następnie zalewamy składniki litrem ciepłej wody. Potem dodajemy kostkę rosołową i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut, a następnie dorzucamy posiekane szalotki i dodajemy paprykę, olej sezamowy, ocet i sos sojowy. Składniki podgrzewamy jeszcze przez 2 minuty. 

Makaron umieszczamy w miseczce razem z posiekaną kolendrą. Pozostaje go zalać gorącą zupą i od razu podawać. 

Powiązane posty