Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zupa boczniakowa

Zupa boczniakowa

Dobrze przygotowana zupa grzybowa jest niesamowicie wartościowym i smacznym posiłkiem. Jeśli chcesz zdrowy obiad, to ten prosty przepis jest właśnie dla Ciebie.

Składniki

  • Oliwa – 1 łyżka
  • Cebula – 1/2 szt.
  • Ząbek czosnku – 1 szt.
  • Marchewka – 1 szt.
  • Boczniaki – 250 g
  • Majeranek – 1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka
  • Ostra papryka – 1/3 łyżeczki
  • Suszony imbir – 1/3 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa – 1/3 łyżeczki
  • Masło – 1 łyżka
  • Ciecierzyca – 1 puszka
  • Bulion (mięsny lub warzywny) – 1 i 1/2 litra
  • Przecier pomidorowy – 2/3 szklanki

Przygotowanie

Pokrojoną w kostkę cebulę podgrzewamy na 1 łyżce oliwy w dużym garnku. Po chwili dodajemy starty czosnek i startą na tarce marchewkę. Smażymy wszystko 3 minuty, często mieszając pyszne danie. Po tym czasie dodajemy pokrojone na kawałki boczniaki (same kapelusze), przyprawy i masło. Smażymy kolejnych 5 minut, po czym dosypujemy ciecierzycę i trzymamy na ogniu jeszcze przez 1 minutę.

Teraz wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Zupę grzybową gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i po 1 minucie zdejmujemy garnek z ognia. Smacznego!

Powiązane posty