Dobrze przygotowana zupa grzybowa jest niesamowicie wartościowym i smacznym posiłkiem. Jeśli chcesz zdrowy obiad, to ten prosty przepis jest właśnie dla Ciebie.
Składniki
- Oliwa – 1 łyżka
- Cebula – 1/2 szt.
- Ząbek czosnku – 1 szt.
- Marchewka – 1 szt.
- Boczniaki – 250 g
- Majeranek – 1 łyżeczka
- Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Ostra papryka – 1/3 łyżeczki
- Suszony imbir – 1/3 łyżeczki
- Gałka muszkatołowa – 1/3 łyżeczki
- Masło – 1 łyżka
- Ciecierzyca – 1 puszka
- Bulion (mięsny lub warzywny) – 1 i 1/2 litra
- Przecier pomidorowy – 2/3 szklanki
Przygotowanie
Pokrojoną w kostkę cebulę podgrzewamy na 1 łyżce oliwy w dużym garnku. Po chwili dodajemy starty czosnek i startą na tarce marchewkę. Smażymy wszystko 3 minuty, często mieszając pyszne danie. Po tym czasie dodajemy pokrojone na kawałki boczniaki (same kapelusze), przyprawy i masło. Smażymy kolejnych 5 minut, po czym dosypujemy ciecierzycę i trzymamy na ogniu jeszcze przez 1 minutę.
Teraz wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Zupę grzybową gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i po 1 minucie zdejmujemy garnek z ognia. Smacznego!