Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zupa ziemniaczana z boczkiem

Przepis na zupę ziemniaczaną

Tradycyjna zupa ziemniaczana z boczkiem jest znakomitym wyborem na jesienne obiady. Sycący posiłek jest pyszny i prosty w przygotowaniu. Ten przepis kulinarny może zastosować w swoim domu każdy gospodarz, niezależnie od swoich umiejętności w gotowaniu.

Składniki:

  • Ziemniaki (300 g)
  • Por (½ sztuki)
  • Pieczarki (100 g)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Kostka rosołowa (2 sztuki)
  • Masło (2 łyżki)
  • Boczek wędzony w plastrach (50 g)
  • Śmietana 18% (100 ml)
  • Gałka muszkatołowa (szczypta)
  • Tymianek suszony (½ łyżeczki)
  • Pieczywo tostowe

Przygotowanie:

Najpierw płuczemy i obieramy ziemniaki. W drugiej kolejności płuczemy i obieramy pora oraz cebulę, a całość delikatnie obsuszamy i siekamy. Następnie w głębokim garnku rozpuszczamy masło. Na rozgrzany tłuszcz przekładamy drobno posiekanego pora i cebulę, a następnie przyprawiamy tymiankiem i gałką muszkatołową. W tym czasie kroimy ziemniaki na mniejsze kostki i dodajemy je na patelnię. Całość przykrywamy i dusimy przez kilka minut.

Do tego samego garnka nalewamy teraz ok. 1,5 l wody oraz 2 kostki rosołowe. Wywar gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Kiedy to nastąpi, dodajemy również śmietanę, a całość dokładnie miksujemy na gładki krem, który zdejmujemy z ognia.

Zbliżając się do końca przepisu, kroimy boczek na małe kawałki i delikatnie podsmażamy na osobnej, suchej patelni (bez dodatku tłuszczu). W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy je w cienkie plastry, które przekładamy do boczku na patelnię. Całość delikatnie mieszamy i smażymy przez chwilę, po czym odsączamy nadmiar płynu. Zawartość patelni przekładamy do zupy ziemniaczanej. Na tej samej patelni obsmażamy pokrojone w kostki kromki pieczywa tostowego, które przekładamy do zupy po tym, jak staną się chrupiące. Tym sposobem pyszna zupa ziemniaczana jest gotowa do podania. Całość można również przyozdobić odrobiną szczypiorku.

Powiązane posty