Tradycyjna zupa ziemniaczana z boczkiem jest znakomitym wyborem na jesienne obiady. Sycący posiłek jest pyszny i prosty w przygotowaniu. Ten przepis kulinarny może zastosować w swoim domu każdy gospodarz, niezależnie od swoich umiejętności w gotowaniu.
Składniki:
- Ziemniaki (300 g)
- Por (½ sztuki)
- Pieczarki (100 g)
- Cebula (1 sztuka)
- Kostka rosołowa (2 sztuki)
- Masło (2 łyżki)
- Boczek wędzony w plastrach (50 g)
- Śmietana 18% (100 ml)
- Gałka muszkatołowa (szczypta)
- Tymianek suszony (½ łyżeczki)
- Pieczywo tostowe
Przygotowanie:
Najpierw płuczemy i obieramy ziemniaki. W drugiej kolejności płuczemy i obieramy pora oraz cebulę, a całość delikatnie obsuszamy i siekamy. Następnie w głębokim garnku rozpuszczamy masło. Na rozgrzany tłuszcz przekładamy drobno posiekanego pora i cebulę, a następnie przyprawiamy tymiankiem i gałką muszkatołową. W tym czasie kroimy ziemniaki na mniejsze kostki i dodajemy je na patelnię. Całość przykrywamy i dusimy przez kilka minut.
Do tego samego garnka nalewamy teraz ok. 1,5 l wody oraz 2 kostki rosołowe. Wywar gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Kiedy to nastąpi, dodajemy również śmietanę, a całość dokładnie miksujemy na gładki krem, który zdejmujemy z ognia.
Zbliżając się do końca przepisu, kroimy boczek na małe kawałki i delikatnie podsmażamy na osobnej, suchej patelni (bez dodatku tłuszczu). W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy je w cienkie plastry, które przekładamy do boczku na patelnię. Całość delikatnie mieszamy i smażymy przez chwilę, po czym odsączamy nadmiar płynu. Zawartość patelni przekładamy do zupy ziemniaczanej. Na tej samej patelni obsmażamy pokrojone w kostki kromki pieczywa tostowego, które przekładamy do zupy po tym, jak staną się chrupiące. Tym sposobem pyszna zupa ziemniaczana jest gotowa do podania. Całość można również przyozdobić odrobiną szczypiorku.