Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zupa kalafiorowa z ziemniakami

Zupa kalafiorowa z ziemniakami

Zdrowy obiad, którego koniecznie musisz spróbować. Zupa kalafiorowa to przepis, którego warto wypróbować.

Składniki:

  • oliwa – 2 łyżki
  • masło – 1 łyżka
  • cebula – 1 sztuka
  • marchewki – 2 sztuki
  • ziemniaki – 5 sztuk
  • kalafior (świeży lub mrożony) – 500 g
  • bulion drobiowy lub rosół – 1,5 litra
  • posiekany koperek – 2 łyżki
  • posiekany szczypiorek – 2 łyżki
  • gęsta śmietana 18% – 200 g

Przygotowanie:

Na oliwie i maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy obraną i pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę, i smażymy przez 2 minuty, co chwilę mieszając.

Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, i smażymy przez około 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Dodajemy świeżego kalafiora pokrojonego na małe różyczki i chwilę razem podsmażamy (kalafiora mrożonego dodajemy później). Wlewamy gorący bulion i zagotowujemy. Przykrywamy i gotujemy przez około 20 minut do miękkości warzyw. W połowie tego czasu dodajemy mrożone różyczki kalafiora, wcześniej opłukane na sitku pod gorącą wodą.

Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekany koperek i szczypiorek. Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody, następnie z kilkoma łyżkami wywaru. Po zahartowaniu śmietany dodajemy ją stopniowo do zupy, cały czas mieszając. Podajemy z pieczywem.

Powiązane posty