Zdrowy obiad, którego koniecznie musisz spróbować. Zupa kalafiorowa to przepis, którego warto wypróbować.
Składniki:
- oliwa – 2 łyżki
- masło – 1 łyżka
- cebula – 1 sztuka
- marchewki – 2 sztuki
- ziemniaki – 5 sztuk
- kalafior (świeży lub mrożony) – 500 g
- bulion drobiowy lub rosół – 1,5 litra
- posiekany koperek – 2 łyżki
- posiekany szczypiorek – 2 łyżki
- gęsta śmietana 18% – 200 g
Przygotowanie:
Na oliwie i maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy obraną i pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę, i smażymy przez 2 minuty, co chwilę mieszając.
Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, i smażymy przez około 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Dodajemy świeżego kalafiora pokrojonego na małe różyczki i chwilę razem podsmażamy (kalafiora mrożonego dodajemy później). Wlewamy gorący bulion i zagotowujemy. Przykrywamy i gotujemy przez około 20 minut do miękkości warzyw. W połowie tego czasu dodajemy mrożone różyczki kalafiora, wcześniej opłukane na sitku pod gorącą wodą.
Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekany koperek i szczypiorek. Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody, następnie z kilkoma łyżkami wywaru. Po zahartowaniu śmietany dodajemy ją stopniowo do zupy, cały czas mieszając. Podajemy z pieczywem.