Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zupa krem z brokułów

Zupa krem z brokułów jest wyjątkowo zdrowym posiłkiem, który jest jednocześnie bardzo prosty do przygotowania. Całość zajmuje do 38 minut i nie wymaga dużego wysiłku. Danie sprawdzi się w każdej sytuacji. Może być przystawką lub główną potrawą. Zupa niejednokrotnie może okazać się także ratunkiem w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości.

Składniki:
– Bulion warzywny WINIARY
– Por (100 g)
– Masło (2 łyżki)
– Brokuł (2 sztuki)
– Czosnek (1 ząbek)
– Gęsta śmietana 18% (4 łyżki)
– Bazylia (szczypta)
– Pieprz (szczypta)
– Sól (szczypta)
– Pestki dyni (odrobinę)

Przygotowanie:
Nastawiamy w garnku 0,75 l wody. W czasie jak będzie się gotować, na drugim palniku rozpuszczamy masło na patelni. Oczyszczamy i kroimy pora w krążki, a następnie wykładamy go na patelnię i smażymy, aż delikatnie się zeszkli. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i przetrzymujemy jeszcze chwilę na ogniu.
Brokuła dzielimy na różyczki i również delikatnie podsmażamy. W tym czasie woda w garnku powinna już się gotować. Rozpuszczamy w niej bulion warzywny Winiary i dodajemy odsmażonego brokuła i pora. Następnie do powstającego kremu dodajemy śmietanę, a całość przyprawiamy odrobiną bazylii, pieprzu i soli.

Zupa jest gotowa do podania. Po nałożeniu dania do misek można wzbogacić je odrobiną pestek z dyni.

Powiązane posty