Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ciastka korzenne

Przepis na domowe ciastka korzenne

Ciastka korzenne są znakomitym wyborem nie tylko na Święta Bożego Narodzenia, choć ich aromat kojarzy się głównie z tym magicznym okresem. Jednak w połączeniu z kubkiem gorącej herbaty zimowej znakomicie sprawdzą się również na co dzień w okresie jesienno-zimowym.

Składniki

  • Mąka pszenna (250 g)
  • Masło (150 g)
  • Miód (25 g)
  • Jajka (1 sztuka)
  • Proszek do pieczenia (2 g)
  • Przyprawa do pierników (12 g)
  • Cynamon (3 g)
  • Cukier puder (100 g)
  • Sól (2 g)

Przygotowanie

Wegetariańskie ciastka korzenne można przygotować w bardzo prosty i przyjemny sposób. Najpierw mąkę przekładamy do miski, a następnie dodajemy do niej proszek do pieczenia, sól i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i przechodzimy do następnego kroku, jakim jest utarcie masła w osobnej misce. Do masy dodajemy cukier puder i ucieramy do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy do niej miód i jajko. Całość miksujemy przez 2-3 minuty. Teraz całość stopniowo (partiami) łączymy z suchymi składnikami. Tak powstające ciasto zagniatamy ręcznie i formujemy kulę, którą owijamy folią spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki.

Po upływie tego czasu nastawiamy piekarnik, żeby rozgrzał się do 180 oC (ogrzewanie góra-dół bez termoobiegu). Teraz wyciągamy schłodzoną masę i dzielimy ją na 2 równe części. Połowę ponownie odkładamy do lodówki, a resztę wałkujemy na cienki placek na stolnicy. Powinien mieć grubość ok. 3 mm. Wycinamy z niego ciastka korzenne o dowolnym kształcie. Najlepiej posłużyć się specjalnymi foremkami. Jeśli jednak ich nie mamy, możemy wycinać je ręcznie nożem lub zrobić standardowe okrągłe kształty z użyciem szklanki.

Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, na który układamy ciastka korzenne. Tak przygotowane ciastka wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 13 minut. Muszą przyrumienić się z wierzchu. Nawet jeśli po wyjęciu z piekarnika w środku jeszcze będą miękkie, to szybko stwardnieją i stają się idealnie chrupiące. Ciastka, po wyjęciu z piekarnika, można na koniec ozdobić polewą czekoladową.

Po przygotowaniu pierwszej partii ciastek w podobny sposób przygotowujemy ciastka korzenne z drugiej części ciasta, które pozostało jeszcze w lodówce.

Powiązane posty