Ciastka korzenne są znakomitym wyborem nie tylko na Święta Bożego Narodzenia, choć ich aromat kojarzy się głównie z tym magicznym okresem. Jednak w połączeniu z kubkiem gorącej herbaty zimowej znakomicie sprawdzą się również na co dzień w okresie jesienno-zimowym.
Składniki
- Mąka pszenna (250 g)
- Masło (150 g)
- Miód (25 g)
- Jajka (1 sztuka)
- Proszek do pieczenia (2 g)
- Przyprawa do pierników (12 g)
- Cynamon (3 g)
- Cukier puder (100 g)
- Sól (2 g)
Przygotowanie
Wegetariańskie ciastka korzenne można przygotować w bardzo prosty i przyjemny sposób. Najpierw mąkę przekładamy do miski, a następnie dodajemy do niej proszek do pieczenia, sól i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i przechodzimy do następnego kroku, jakim jest utarcie masła w osobnej misce. Do masy dodajemy cukier puder i ucieramy do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy do niej miód i jajko. Całość miksujemy przez 2-3 minuty. Teraz całość stopniowo (partiami) łączymy z suchymi składnikami. Tak powstające ciasto zagniatamy ręcznie i formujemy kulę, którą owijamy folią spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki.
Po upływie tego czasu nastawiamy piekarnik, żeby rozgrzał się do 180 oC (ogrzewanie góra-dół bez termoobiegu). Teraz wyciągamy schłodzoną masę i dzielimy ją na 2 równe części. Połowę ponownie odkładamy do lodówki, a resztę wałkujemy na cienki placek na stolnicy. Powinien mieć grubość ok. 3 mm. Wycinamy z niego ciastka korzenne o dowolnym kształcie. Najlepiej posłużyć się specjalnymi foremkami. Jeśli jednak ich nie mamy, możemy wycinać je ręcznie nożem lub zrobić standardowe okrągłe kształty z użyciem szklanki.
Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, na który układamy ciastka korzenne. Tak przygotowane ciastka wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 13 minut. Muszą przyrumienić się z wierzchu. Nawet jeśli po wyjęciu z piekarnika w środku jeszcze będą miękkie, to szybko stwardnieją i stają się idealnie chrupiące. Ciastka, po wyjęciu z piekarnika, można na koniec ozdobić polewą czekoladową.
Po przygotowaniu pierwszej partii ciastek w podobny sposób przygotowujemy ciastka korzenne z drugiej części ciasta, które pozostało jeszcze w lodówce.