Pesto pistacjowe jest znakomitą alternatywą dla tradycyjnego pesto z orzeszków piniowych. Zielona pasta znakomicie smakuje na grzance, ale również jest idealnym uzupełnieniem do sałatek, makaronu czy mięsa.
Składniki
- Parmezan (40 g)
- Pistacje (120 g) – prażone, niesolone
- Bazylia (1 pęczek)
- Oliwa z oliwek (80 g)
- Cytryna (½ sztuki)
- Sól (3 g)
Przygotowanie
Wegetariańskie pesto z pistacji przygotujemy w ok. 15 minut. Najpierw obieramy pistacje ze skorupek i przekładamy do miski lub od razu do melaksera. W drugiej kolejności wyciskamy sok z połowy cytryny, który przelewamy przez sitko do osobnej miski, żeby pozbyć się pestek i włókien. Teraz przechodzimy do sera. Ścieramy go na tarce (na małych oczkach).
Odrywamy liście bazylii z łodyg i płuczemy je pod chłodną wodą. Pamiętajmy o ich osuszeniu. Wszystkie przygotowane składniki umieszczamy w melakserze lub blenderze. Do całości dodajemy oliwę. Wszystko dokładnie miksujemy, aż do rozdrobnienia i dokładnego połączenia się składników. Jeśli jest taka potrzeba, dosypujemy sól i ponownie miksujemy. Tak przygotowane pesto z pistacji od razu jest gotowe do podania. Przechowujemy je natomiast w lodówce.