Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka świąteczna

Jak zrobić dobrą sałatkę na święta?

Tradycyjna sałatka świąteczna, choć kojarzy się głównie z Bożym Narodzeniem, doskonale wpasowuje się w zimowy klimat. Może być podawana jako charakterystyczny element wigilijnego stołu, ale także w niedzielny obiad czy na Sylwestra. Jej przygotowanie jest stosunkowo proste, choć wymaga czasu.

Składniki

  • Ogórki konserwowe (3 sztuki)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Kukurydza konserwowa (1 puszka)
  • Ugotowane ziemniaki (500 g)
  • Filety śledziowe (200 g)
  • Mrożony groszek (½ szklanki)
  • Majonez (3 łyżki)
  • Musztarda (1 łyżka)
  • Świeżo siekany koperek (3 łyżki)
  • Sól (¼ łyżeczki)
  • Pieprz (¼ łyżeczki)

Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy w słonej wodzie do ich zmiękczenia. Następnie odlewamy wodę i czekamy kilkanaście minut. Po tym czasie kroimy je na średniej wielkości kostkę. Teraz odstawiamy naczynie do całkowitego wystygnięcia ziemniaków.

W tym czasie doprowadzamy wodę w małym garnku do wrzenia i umieszczamy w niej mrożony groszek. Po 3 minutach odcedzamy wodę i groszek również odstawiamy do przestudzenia.

Teraz przechodzimy do filetów śledziowych. Osuszamy je ręcznikiem papierowym i kroimy na drobne kawałki. Groszek, ziemniaki i pokrojoną rybę przekładamy do salaterki. Następnie dodajemy do naczynia również kukurydzę, drobno pokrojoną cebulę i ogórki pokrojone na kawałki o wielkości ok. 1×1 cm.

Teraz dodajemy wszystkie pozostałe składniki, a następnie całość powoli i dokładnie mieszamy łyżką. W ten sposób pyszna sałatka świąteczna jest gotowa do podania. Znakomicie smakuje od razu po przygotowaniu, ale również po schłodzeniu w lodówce. Można przechowywać ją w lodówce przez 3 dni w zakrytym naczyniu.

Powiązane posty