Tradycyjna sałatka świąteczna, choć kojarzy się głównie z Bożym Narodzeniem, doskonale wpasowuje się w zimowy klimat. Może być podawana jako charakterystyczny element wigilijnego stołu, ale także w niedzielny obiad czy na Sylwestra. Jej przygotowanie jest stosunkowo proste, choć wymaga czasu.
Składniki
- Ogórki konserwowe (3 sztuki)
- Cebula (1 sztuka)
- Kukurydza konserwowa (1 puszka)
- Ugotowane ziemniaki (500 g)
- Filety śledziowe (200 g)
- Mrożony groszek (½ szklanki)
- Majonez (3 łyżki)
- Musztarda (1 łyżka)
- Świeżo siekany koperek (3 łyżki)
- Sól (¼ łyżeczki)
- Pieprz (¼ łyżeczki)
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w słonej wodzie do ich zmiękczenia. Następnie odlewamy wodę i czekamy kilkanaście minut. Po tym czasie kroimy je na średniej wielkości kostkę. Teraz odstawiamy naczynie do całkowitego wystygnięcia ziemniaków.
W tym czasie doprowadzamy wodę w małym garnku do wrzenia i umieszczamy w niej mrożony groszek. Po 3 minutach odcedzamy wodę i groszek również odstawiamy do przestudzenia.
Teraz przechodzimy do filetów śledziowych. Osuszamy je ręcznikiem papierowym i kroimy na drobne kawałki. Groszek, ziemniaki i pokrojoną rybę przekładamy do salaterki. Następnie dodajemy do naczynia również kukurydzę, drobno pokrojoną cebulę i ogórki pokrojone na kawałki o wielkości ok. 1×1 cm.
Teraz dodajemy wszystkie pozostałe składniki, a następnie całość powoli i dokładnie mieszamy łyżką. W ten sposób pyszna sałatka świąteczna jest gotowa do podania. Znakomicie smakuje od razu po przygotowaniu, ale również po schłodzeniu w lodówce. Można przechowywać ją w lodówce przez 3 dni w zakrytym naczyniu.