Prosty przepis kulinarny, który pozwoli wprowadzić do domu nieco humoru, wybornego aromatu i świątecznej atmosfery. Przepis na bałwanki z wiórków kokosowych jest znakomitym pomysłem na udekorowanie stołu.
Składniki
- Ser mascarpone (100 g)
- Czekolada biała (200 g)
- Wiórki kokosowe (50 g)
Dodatki
- Lukier plastyczny (100 g)
- Pisaki cukrowe (2 sztuki)
- Wiórki kokosowe (garść)
Przygotowanie
Najpierw łamiemy białą czekoladę na drobne kawałki i wkładamy je do miski. Następnie do garnka nalewamy wodę, doprowadzamy do jej wrzenia i wyłączamy ogień. Na tak przygotowanym garnku umieszczamy miskę z kawałkami czekolady (dno miski nie może dotykać wody). Pod wpływem pary czekolada powoli się rozpuści. Kiedy to nastąpi, odstawiamy ją do delikatnego ostudzenia.
Teraz do miski wsypujemy wiórki kokosowe i rozpuszczoną czekoladę oraz ser mascarpone. Wszystko mieszamy dokładnie i przekładamy na ok. 15 minut do lodówki. Następnie wyjmujemy schłodzoną masę i formujemy z niej kulki, z których robimy małe bałwanki.
Na koniec pozostaje udekorowanie świątecznych bałwanków kokosowych. W tym celu kulki z masy czekoladowej obtaczamy w wiórkach kokosowych, pisakami nakładamy ozdoby, a z lukru plastycznego można zrobić gustowne (i smaczne) szaliki.