Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sos słodko-kwaśny

Jak przygotować sos słodko-kwaśny?

Samodzielnie przygotowany sos słodko-kwaśny jest znacznie lepszy niż ten, który możemy kupić w sklepie. Jest to znakomite połączenie dwóch różnych smaków, cieszące się wielką popularnością na całym świecie. Sos słodko-kwaśny można wykorzystać do spaghetti, dań makaronowych, a także licznych obiadów serwowanych w kuchni azjatyckiej.

Składniki

  • Ocet ryżowy (70 ml)
  • Sos sojowy (60 ml)
  • Cukier brązowy (120 g)
  • Woda (70 ml)
  • Papryczka chili czerwona (3 g)
  • Skrobia kukurydziana (10 g)
  • Ząbek czosnku (1 sztuka)

Przygotowanie

Na początek obieramy czosnek i siekamy go na drobne kawałki. Tak samo postępujemy z papryczką chili. Następnie do niewielkiego rondelka wlewamy ocet ryżowy i wodę oraz dosypujemy cukier. Całość podgrzewamy na średnim ogniu i cały czas mieszamy.

Kiedy w rondelku rozpuści się już cały cukier, do sosu dodajemy czosnek, chili i sos sojowy. Kiedy zawartość rondelka zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i dodajemy skrobię kukurydzianą rozpuszczoną w kilku łyżkach wody. Sos słodko-kwaśny podgrzewamy jeszcze przez kilka minut. W ten sposób doprowadzimy do jego zagęszczenia.

Na koniec sos słodko-kwaśny przelewamy do słoika i pozostawiamy do ostudzenia. Później szczelnie zakręcamy słoik i chowamy do lodówki. W ten sposób możemy przechowywać pyszny sos nawet do 2 tygodni.

Powiązane posty