Bombki z piernika są znakomitym pomysłem na bożonarodzeniową przekąskę. Z powodzeniem mogą pełnić dwie funkcje: ozdoby i deseru. Zawieszone na choince radują oczy i wprowadzają magiczną atmosferę. Jednocześnie mogą przyciągać uwagę gości. W czasie wigilijnej kolacji domownicy z pewnością chętnie po nie sięgną.
Składniki na ciasto
- Miód (180 g)
- Masło (70 g)
- Cukier puder (100 g)
- Mąka pszenna (500 g)
- Kakao (2 łyżeczki)
- Przyprawa do piernika (2 łyżeczki)
- Soda oczyszczona (¼ łyżeczki)
- Jajko (2 sztuki)
Składniki na lukier
- Białko z kurzego jajka (1 sztuka)
- Cukier puder (140 g)
- Sok z cytryny (½ łyżeczki)
- Dodatkowe składniki
- Brokat cukierniczy (1 sztuka)
- Masa cukrowa biała (50 g)
Przygotowanie
Zaczynamy od przygotowania ciasta na pierniki. Przyprawę do piernika, masło i miód wkładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. W tym czasie pozostałe składniki na ciasto przekładamy do misy robota kuchennego. Następnie dolewamy do niej również rozpuszczone składniki z rondelka. Robot kuchenny ustawiamy na niskie obroty i miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 45 minut.
W tym czasie przygotowujemy lukier. Jest to bardzo proste, ponieważ wystarczy utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny i białkiem. W tym przypadku również wykorzystujemy mikser. Mieszamy ok. 10 minut do momentu uzyskania gładkiego lukru.
Jeśli minęło już 45 minut, wyjmujemy z lodówki ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość ok. 4 mm i wycinamy z niego kółka. Wszystkie kółka nakładamy na foremkę (najlepiej półokrągłą) i dokładnie dociskami. Całość wstawiamy na ok. 13 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 oC. Po tym czasie minutach od razu ściągamy ciasto z foremek i odstawiamy na bok do przestygnięcia.
Teraz przechodzimy do składania bombek. Przygotowujemy do tego kornety z folii. W tym celu zwijamy je w rożki i odcinamy od nich rogi. Na brzeg jednej połówki bombki nakładamy przygotowany wcześniej lukier i układamy zwiniętą i zawiązaną wstążeczkę (lukier będzie ją skutecznie trzymał). Drugą połówkę bombki ostrożnie dociskamy. Usuwamy nadmiar lukru i odkładamy bombkę do wyschnięcia na 10 minut. W ten sam sposób robimy wszystkie pozostałe pyszne ozdoby choinkowe.
Na koniec dekorujemy przygotowane bombki z piernika. Wykorzystujemy do tego lukier lub gotowe ozdoby jadalne (mocujemy je lukrem). Całość najlepiej prezentuje się po spryskaniu bombek jadalnym brokatem w sprayu.