Niewielkie pierożki z grzybowym farszem i wyjątkowo delikatnym kremowym sosem. Obiad, który rozpływa się w ustach i zachwyca niepowtarzalnym smakiem pysznych grzybów. Jak przygotować ten wyjątkowo prosty i niezawodny przepis?
Składniki
- Tortellini (500 g)
- Pieczarka (200 g)
- Masło (50 g)
- Tarta skórka cytryny (2 łyżki)
- Ser tarty (2 łyżki)
- Śmietana 30% (300 ml)
- Czosnek (1 ząbek)
- Gałka muszkatołowa mielona (szczypta)
- Pieprz (szczypta)
- Sól (szczypta)
Przygotowanie
Zaczynamy od rozpuszczenia masła w garnku. W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy je w cienkie plasterki. Następnie dodajemy je do rozpuszczonego masła i smażymy przez ok. 2 minuty. W tym czasie zdążymy pokroić czosnek w plasterki. Dodajemy go do pieczarek razem ze skórką cytryny i śmietaną 30%. Garnek przykrywamy i sos dusimy przez ok. 3 minuty. Na koniec zdejmujemy pokrywkę, dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową, mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze przez 2 minuty.
W osobnym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Teraz odcedzamy kluski, przekładamy je do garnka z sosem, dokładnie mieszamy. Po dokładnym wymieszaniu danie jest gotowe. Teraz wystarczy przełożyć je na talerze i posypać tartym serem.