Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Szparagi w panierce 

szparagi na talerzu

Szparagi to warzywa, po które coraz chętniej sięgamy. Niezwykle często są składnikiem dań wyjątkowo wykwintnych podawanych w ekskluzywnych restauracjach, choć nie tylko. Tymczasem zdrowe warzywa można przygotować w trochę inny sposób, dzięki czemu będą chrupiące. 

Składniki: 

  • 200 g zielonych szparagów 
  • pół szklanki panierki panko 
  • pół szklanki mąki pszennej  
  • pół szklanki startego parmezanu 
  • 100 ml mleka 
  • 1 jajko 
  • sól 
  • 1 główka upieczonego czosnku 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 
  • 150 ml majonezu 

Sposób przygotowania: 

Naturalnie szparagi bez względu na to, w jaki sposób się przygotowujemy, najpierw trzeba umyć. Następnie warzywa osuszamy i usuwamy zdrewniałe końcówki. Robimy to, łamiąc po prostu szparaga przy jego końcu. 

W jednej misce mąkę mieszamy z solą, a w drugiej jajko z mlekiem. W trzeciej musimy wymieszać panierkę panko z parmezanem. 

W pierwszej kolejności szparagi obtaczamy w mące, a potem w jajku z mlekiem. Na sam koniec w panierce z parmezanem. Teraz układamy je w formie do zapiekania. 

Do piekarnika, który powinien być nagrzany do 200°C, wkładamy formę, która powinna tam pozostać przez 15 minut.

Do takich szparagów przyda się sos. Czosnek rozdrabniamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy skórkę cytrynową i majonez. Wylewamy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. 

Szparagi w towarzystwie takiego sosu mogą być podawane do dania głównego lub po prostu jako przekąska. 

Powiązane posty