Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Spaghetti carbonara z boczkiem

Spaghetti carbonara, screen z YouTube

Pyszne spaghetti carbonara z boczkiem to znakomity pomysł na obiad dla całej rodziny. Proste w przygotowaniu, a przy tym pożywne i wyjątkowo aromatyczne. Jak zrobić idealne spaghetti?

Składniki

  • Makaron spaghetti (200 g)
  • Boczek wędzony (250 g)
  • Ser pecorino (50 g)
  • Grana padano (40 g)
  • Żółtka jaj (2 sztuki)
  • Pieprz (szczypta)

Przygotowanie

Od boczku odcinamy część tłuszczu. Mięso kroimy w drobną kostkę. Następnie rozgrzewamy patelnię (suchą!) i przekładamy na nią boczek. Smażymy do momentu, gdy przybierze on złocistą barwę. Z patelni przekładamy do osobnej miseczki 2 łyżki usmażonego boczku, który będzie wykorzystany jako dekoracja. Patelnię zdejmujemy z ognia.

Teraz doprowadzamy do wrzenia lekko osoloną wodę i gotujemy w niej makaron (zgodnie z instrukcją na opakowaniu – al dente). Przy odcedzaniu makaronu pamiętamy, żeby odlać do szklanki ok. 100 ml wody. Następnie przechodzimy do żółtek, które mieszamy z pieprzem. Dodajmy również tłuszcz, który pozostał na patelni pod smażeniu boczku. Do mieszanki dosypujemy również oba sery (po 40 g) starte na małych oczkach tarki. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy wodę po makaronie i ponownie mieszamy.

Na patelnię z podsmażonym boczkiem przekładamy gorący makaron i przygotowany wcześniej sos. Ponownie wszystko mieszamy. Tym sposobem wyborne spaghetti carbonara jest niemal gotowe. Na koniec wystarczy przełożyć je na talerz i ozdobić pozostałymi 10 g startego sera oraz odłożonym do miseczki boczkiem.

Powiązane posty