Co zrobić z szypułkami truskawek? Wcale nie musisz ich wyrzucać! Wykorzystaj je do zrobienia wyjątkowego i naprawdę dobrego syropu.
Składniki
- Truskawka (1 kg)
- Erytrytol (1 szklanka)
- Woda (1 szklanka)
Przygotowanie
Myjemy dokładnie wszystkie truskawki, a następnie odrywamy od nich szypułki, które przekładamy do rondelka. Dodajemy tam również kilka sztuk truskawek (dla słodyczy i koloru). Do rondelka dodajemy cały erytrytol i wodę. Całość zagotowujemy na dużym ogniu, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 30 minut.
Na koniec wystarczy przecedzić syrop przez sitko z drobnymi oczkami. Całość przelewamy do butelki lub słoika. Tak przygotowany syrop możemy podawać jako dodatek do wody, lemoniady albo polewę do deserów. Syrop z szypułek przechowujemy w lodówce.