Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Mus czekoladowy

Pyszny mus czekoladowy

Ponadczasowy deser, który zachwyci każde podniebienie! Rozkoszuj się wyjątkową czekoladą i pozwól sobie na chwilę całkowitego odprężenia.

Składniki

  • Jajko (4 sztuki)
  • Śmietana 30% (250 g)
  • Cukier (50 g)
  • Czekolada gorzka (200 g)
  • Sól (szczypta)

Przygotowanie

Oddzielamy żółtka od białek, po czym odstawiamy je na bok. Do misy miksera przesypujemy sól, cukier i białka. Całość dokładnie miksujemy do momentu uzyskania piany. Tak przygotowaną pianę przekładamy do lodówki. Teraz do misy przekładamy śmietanę i ubijamy ją na sztywno. Ją również schładzamy w lodówce.

Teraz łamiemy czekoladę na mniejsze kawałki i rozdrabniamy je mikserem. Następnie rozpuszczamy czekoladę (najlepiej na parze). Dodajemy do niej żółtka jajek i dokładnie mieszamy. Teraz dodajemy do czekolady również pianę ubitą z białek. Ponownie wszystko mieszamy. Tak przygotowana czekolada jest gotowa do podania.

Powiązane posty