Ponadczasowy deser, który zachwyci każde podniebienie! Rozkoszuj się wyjątkową czekoladą i pozwól sobie na chwilę całkowitego odprężenia.
Składniki
- Jajko (4 sztuki)
- Śmietana 30% (250 g)
- Cukier (50 g)
- Czekolada gorzka (200 g)
- Sól (szczypta)
Przygotowanie
Oddzielamy żółtka od białek, po czym odstawiamy je na bok. Do misy miksera przesypujemy sól, cukier i białka. Całość dokładnie miksujemy do momentu uzyskania piany. Tak przygotowaną pianę przekładamy do lodówki. Teraz do misy przekładamy śmietanę i ubijamy ją na sztywno. Ją również schładzamy w lodówce.
Teraz łamiemy czekoladę na mniejsze kawałki i rozdrabniamy je mikserem. Następnie rozpuszczamy czekoladę (najlepiej na parze). Dodajemy do niej żółtka jajek i dokładnie mieszamy. Teraz dodajemy do czekolady również pianę ubitą z białek. Ponownie wszystko mieszamy. Tak przygotowana czekolada jest gotowa do podania.