Niezwykle zdrowy, aromatyczny i prosty w przygotowaniu. Sok z czarnego bzu zniewoli Cię swoim smakiem i wspomoże pracę Twojego organizmu.
Składniki
- Owoce czarnego bzu (1 kg)
- Cukier (200 g)
- Woda (1 l)
Przygotowanie
Owoce czarnego bzu dokładnie myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Teraz odcinamy owoce od gałązek i usuwamy wszystkie niejadalne (zielone) części. Teraz gotujemy w garnku litr wody. Do wrzątku wsypujemy cukier i przez chwilę mieszamy. Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru, dodajemy do wody owoce czarnego bzu. Gotujemy je na małym ogniu przez ok. 30 minut.
Do tak powstałego soku możemy włożyć blender i zmiksować całość, żeby wydobyć z owoców jeszcze więcej zdrowego soku. Następnie układamy gazę na sitku, a sito na słoiku. Na koniec przelewamy sok z garnka do słoika. Jeśli gaza przepełni się skórkami, resztkami owoców i pestkami, to wymieniamy ją na nową.
Słoik odstawiamy otwarty na kilkanaście minut do przestygnięcia. Następnie go zakręcamy i chowamy do lodówki. Sok z czarnego bzu można przechowywać schłodzony przez 2-3 tygodnie.