Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Batatowe trufle

Trufle czekoladowe

Roślinny deser, którego nie powstydzi się żaden gospodarz, ani nawet cukiernia. Wyjątkowe trufle z batatów są proste w przygotowaniu i po prostu rozpływają się w ustach.

Składniki

  • Batat (2 sztuki)
  • Daktyle suszone (6 sztuk)
  • Czekolada deserowa (100 g)
  • Kakao (50 g) + ok. 1 łyżka do obtoczenia trufli
  • Miód (2 łyżki)
  • Płatki owsiane (3 łyżki)
  • Sól (szczypta)

Przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 200 oC. W tym czasie bataty przekrajamy na pół i układamy na blasze do pieczenia (płaską stroną do dołu). Bataty pieczemy przez ok. 30 minut, a następnie odstawiamy je, aby nieco przestygły.

Teraz zalewamy daktyle wrzątkiem i zostawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie obieramy je i usuwamy pestki. Odstawiamy na bok i przechodzimy do przygotowania czekolady, którą rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Miąższ batatów oddzielamy od skórki i przekładamy do misy blendera. Dodajemy do niej również przygotowane daktyle, miód, płatki owsiane, kakao, sól i rozpuszczoną czekoladę. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, aż do momentu uzyskania gładki i jednolitej masy.

Masę czekoladową przekładamy na ok. 1 godzinę do lodówki, aby nieco stężała. Po tym czasie formujemy z niej niewielkie kulki (trufle). Każdą z nich obtaczamy w kakao. Tak przygotowane trufle możemy przechowywać przez ok. 4 dni w lodówce, chociaż najpewniej od razu znikną ze stołu.

Powiązane posty