Roślinny deser, którego nie powstydzi się żaden gospodarz, ani nawet cukiernia. Wyjątkowe trufle z batatów są proste w przygotowaniu i po prostu rozpływają się w ustach.
Składniki
- Batat (2 sztuki)
- Daktyle suszone (6 sztuk)
- Czekolada deserowa (100 g)
- Kakao (50 g) + ok. 1 łyżka do obtoczenia trufli
- Miód (2 łyżki)
- Płatki owsiane (3 łyżki)
- Sól (szczypta)
Przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do 200 oC. W tym czasie bataty przekrajamy na pół i układamy na blasze do pieczenia (płaską stroną do dołu). Bataty pieczemy przez ok. 30 minut, a następnie odstawiamy je, aby nieco przestygły.
Teraz zalewamy daktyle wrzątkiem i zostawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie obieramy je i usuwamy pestki. Odstawiamy na bok i przechodzimy do przygotowania czekolady, którą rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Miąższ batatów oddzielamy od skórki i przekładamy do misy blendera. Dodajemy do niej również przygotowane daktyle, miód, płatki owsiane, kakao, sól i rozpuszczoną czekoladę. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, aż do momentu uzyskania gładki i jednolitej masy.
Masę czekoladową przekładamy na ok. 1 godzinę do lodówki, aby nieco stężała. Po tym czasie formujemy z niej niewielkie kulki (trufle). Każdą z nich obtaczamy w kakao. Tak przygotowane trufle możemy przechowywać przez ok. 4 dni w lodówce, chociaż najpewniej od razu znikną ze stołu.