Warzywa po indyjsku to połączenie soczystego mango, aromatycznego curry i chrupiących orzechów, które zachwycą Twoje kubki smakowe. To danie z pewnością doda kolorytu Twojej kulinarnej podróży!
Składniki
- Cebula dymka (1 sztuka)
- Curry (1 łyżka)
- Czosnek (2 ząbki)
- Świeży imbir (15 g)
- Mango (500 g)
- Masło orzechowe (2 łyżki)
- Natka pietruszki (1 pęczek)
- Olej (4 łyżki)
- Pieprz czarny (1 szczypta)
- Orzechy nerkowca (50 g)
- Ryż basmati (200 g)
- Sherry (1 łyżka)
- Sos sojowy (1 łyżka)
- Sól (1 szczypta)
- Woda (50 ml)
Przygotowanie
Na początek obieramy mango, usuwamy pestkę i kroimy miąższ. Z kolei dymkę oczyszczamy i kroimy na kawałki o długości ok. 2 cm. Czosnek i imbir obieramy i drobno siekamy. W tym czasie gotujemy również ryż (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), a orzechy delikatnie podprażamy na suchej patelni.
Teraz na osobnej patelni rozgrzewamy olej, na którym podsmażamy dymkę, imbir i czosnek (przez ok 1 minutę). Całość doprawiamy curry. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy przez kolejne 2 minuty.
Po tym czasie dodajemy na patelnię sos sojowy, mango i sherry. Wywar dusimy pod przykryciem przez 2 minuty. Teraz dodajemy na patelnię wodę i masło orzechowe. Ponownie mieszamy i dusimy przez 4 minuty, aż wszystkie składniki staną się miękkie. Według uznania możemy dodać również sól i pieprz.
Na koniec na talerze przekładamy ryż, polewamy go sosem z warzywami i posypujemy orzechami nerkowca. Smacznego!