Chcesz spróbować czegoś naprawdę wyjątkowego? W takim razie tornado dog jest właśnie tym, czego szukasz. Esencja amerykańskiego street foodu, czyli niezrównana wariacja hot doga z parówką z serowym nadzieniem.
Składniki
- Bułki hot-dog (2 sztuki)
- Parówka (2 sztuki)
- Boczek wędzony w plastrach (50 g)
- Mozzarella, tarta (30 g)
- Pomidor czerwony (1 sztuka)
- Sałata główka (1 sztuka)
- Ogórek konserwowy (2 sztuki)
- Cebula prażona (20 g)
- Majonez (2 łyżki)
Przygotowanie
Obie parówki nacinamy wzdłuż (ale nie do końca!), tak żeby powstało wgłębienie. Nacięcie powinno sięgać mniej więcej połowy grubości parówki. Następnie wkładamy tam mozzarellę, a całość owijamy plastrami boczku. Tak przygotowane parówki układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 oC na ok. 10 minut. Po 3 minutach obok parówek układamy również bułki do hot dogów, żeby piekły się przez 7 minut.
W tym czasie kroimy w plastry pomidora i ogórki, a sałatę dokładnie myjemy i osuszamy. Wyjmujemy zawartość piekarnika. Bułki nacinamy wzdłuż – nieco głębiej, ale również nie do końca. Wnętrze smarujemy majonezem i dekorujemy sałatą oraz plastrami pomidora i ogórków. Do tak przygotowanych bułek wkładamy gorące parówki. Całość dekorujemy prażoną cebulką.
Tym sposobem przygotowaliśmy niezrównanego tornado doga, który będzie nie tylko smakował, ale również będzie wyjątkowo sycący.