Szybki obiad we włoskim stylu? Sprowadź słońce do swojego domu dzięki temu prostemu przepisowi. Gnocchi z ricotty sprawdzi się również jako drugie śniadanie lub lekka kolacja.
Składniki
- Guanciale (150 g)
- Ser ricotta (250 g)
- Jajko (1 sztuka)
- Parmezan tarty (50 g)
- Sól (0,5 łyżeczki)
- Mąka pszenna typ 450 (100 g)
- Pieprz czarny (2 szczypty)
Przygotowanie
Ricottę przekładamy na sitko, żeby przez ok. 15 minut odciekała z nadmiaru płynu. W tym czasie guanciale kroimy w cienkie paski i podsmażamy na rozgrzanej suchej patelni. Smażymy do momentu zarumienienia się mięsa i wytopienia większości tłuszczu.
Teraz do osobnej miski wkładamy ser ricotta, sól, tarty parmezan i jajko. Całość mieszamy, a następnie dokładnie zagniatamy. Do masy stopniowo dosypujemy mąkę, a całość mieszamy silikonową szpatułką. Docelowo ciasto ma być lekko kleiste.
Z tak przygotowanego ciasta formujemy wałeczki. Każdy z nich powinien mieć średnicę ok. 1,5 cm i długość 2 cm. Zrobione gnocchi gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez ok. 3 minuty. Następnie kluski odcedzamy i przekładamy na patelnię z guanciale. Całość dokładnie mieszamy.
Na koniec wyborne gnocchi z guanciate przekładamy na talerze, posypujemy szczyptą pieprzu i płatkami parmezanu.