Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Lody mascarpone

Lody mascarpone, screen z YouTube

Domowe lody mascarpone – prosty przepis na zaledwie 3 składniki. Proste wykonanie, doskonała zabawa i wyjątkowy smak, który osłodzi każdy cieplejszy dzień.

Składniki

  • Mleko skondensowane słodzone (150 ml)
  • Śmietanka 30% (1 szklanka)
  • Serek mascarpone (250 g)

Przygotowanie

Opakowanie serka mascarpone przekładamy do dużej misy. Dodajemy tam również mleko skondensowane. Całość bardzo dokładnie miksujemy na niskich obrotach.

Następnie w osobnym naczyniu ubijamy śmietankę 30% do momentu, aż zacznie gęstnieć. Pilnujemy przy tym, żeby się nie zważyła. Teraz przekładamy śmietankę do naczynia z serkiem mascarpone. Wszystko razem mieszamy łyżką. Masa musi być w miarę jednolita, ale nie koniecznie całkowicie. Nie mieszamy zbyt długo, żeby lody nie utraciły swojej puszystości.

Teraz przekładamy lody do naczynia, w którym będziemy je mrozić. Wstawiamy do zamrażarki. Lody będą gotowe po kilku godzinach. Czas ten jest zależny od wielkości naczynia oraz temperatury. Kiedy lody zastygną, są gotowe do podania. Jeśli zbyt mocno zamarzną, wystarczy wyjąc je na kilkanaście minut, żeby nieco rozmiękły.

Powiązane posty