Domowe lody mascarpone – prosty przepis na zaledwie 3 składniki. Proste wykonanie, doskonała zabawa i wyjątkowy smak, który osłodzi każdy cieplejszy dzień.
Składniki
- Mleko skondensowane słodzone (150 ml)
- Śmietanka 30% (1 szklanka)
- Serek mascarpone (250 g)
Przygotowanie
Opakowanie serka mascarpone przekładamy do dużej misy. Dodajemy tam również mleko skondensowane. Całość bardzo dokładnie miksujemy na niskich obrotach.
Następnie w osobnym naczyniu ubijamy śmietankę 30% do momentu, aż zacznie gęstnieć. Pilnujemy przy tym, żeby się nie zważyła. Teraz przekładamy śmietankę do naczynia z serkiem mascarpone. Wszystko razem mieszamy łyżką. Masa musi być w miarę jednolita, ale nie koniecznie całkowicie. Nie mieszamy zbyt długo, żeby lody nie utraciły swojej puszystości.
Teraz przekładamy lody do naczynia, w którym będziemy je mrozić. Wstawiamy do zamrażarki. Lody będą gotowe po kilku godzinach. Czas ten jest zależny od wielkości naczynia oraz temperatury. Kiedy lody zastygną, są gotowe do podania. Jeśli zbyt mocno zamarzną, wystarczy wyjąc je na kilkanaście minut, żeby nieco rozmiękły.