Pyszna sałatka z brokułami i serem roquefort. Chociaż brzmi i wygląda na skomplikowaną, to jest zaskakująco prosta w przygotowaniu. Znakomicie sprawdzi się jako lekka kolacja lub zwyczajna przekąska.
Składniki na sałatkę
- Brokuł (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek (1 łyżka)
- Sok z cytryny (2 łyżki)
- Ser roquefort (20 g)
- Mix orzechów prażonych (100 g)
Składniki na dressing
- Oliwa z oliwek (1 łyżka)
- Ząbek czosnku (1 sztuka)
- Sok z cytryny (2 łyżki)
- Jogurt grecki (100 g)
- Świeży koperek (3 łyżki)
- Ser roquefort (80 g)
- Sól (1 szczypta)
Przygotowanie
Brokuły dzielimy na niewielkie różyczki. Wkładamy je do osolonej wrzącej wody na ok. 3 minuty. Ugotowane brokuły odcedzamy, a następnie skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Teraz przechodzimy do czosnku, który obieramy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie przez ok. 30 sekund. Czosnek oraz wszystkie składniki na dressing przekładamy do rozdrabniacza i blendujemy.
Na koniec siekamy orzechy. Brokuły przekładamy na talerze i polewamy dressingiem. Wierzch posypujemy posiekanymi kawałkami orzechów.