Dodaj do swojej kuchni nieco pikanterii z tym prostym przepisem na ryż z chili i warzywami. Zachwyć gości, którzy niewątpliwie będą domagać się kolejnych dokładek.
Składniki
- Ryż basmati (275 gramów)
- Oliwa z oliwek (30 gramów)
- Ząbek czosnku (2 sztuki)
- Cebula (1 sztuka)
- Czerwona papryczka chilli (1 sztuka)
- Świeże pomidory (400 gramów)
- Woda (375 mililitrów)
- Bulion warzywny (1 sztuka)
- Kukurydza konserwowa (175 gramów)
- Mrożony groszek (80 gramów)
- Chilli mielone (1 szczypta)
- Kmin rzymski (1 szczypta)
- Kolendra świeża (1 pęczek)
Przygotowanie
Na początek siekamy cebulę, papryczkę chili i czosnek, które przekładamy na patelnię i smażymy na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy również ziarna ryżu. Smażymy do momentu, kiedy zrobią się szkliste.
Teraz kroimy pomidory w drobną kostkę. Dodajemy do nich ryż. Dolewamy bulion warzywny i doprowadzamy całość do wrzenia. W tym momencie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut.
Na koniec do ugotowanego ryżu dodajemy groszek, kukurydzę i przyprawy. Całość mieszamy i dekorujemy liśćmi kolendry.