Rozpocznij sezon grillowy w wielkim stylu. Przygotuj niezrównane wegetariańskie danie, czyli słodkie ziemniaki z pikantnym dipem.
Składniki
- Słodkie ziemniaki (600 gramów)
- Oliwa (2 łyżki)
- Przyprawa do koreańskiego grilla (2 łyżki)
- Limonka (1 sztuka)
- Chudy twarożek (250 gramów)
- Jogurt niskotłuszczowy (150 gramów)
- Świeża pietruszka (2 garście)
- Świeży szczypiorek (1 garść)
- Świeża mięta (1 garść)
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Następnie ścieramy skórkę z limonki i wyciskamy z sok z owocu. Wyciśnięty sok mieszamy z oliwą oraz przyprawą koreańską. Następnie siekamy wszystkie zioła i dokładnie mieszamy je z twarożkiem, skórką z limonki i jogurtem.
Pokrojone w plastry ziemniaki grillujemy ok. 5 minut z każdej strony. W czasie grillowania stopniowo smarujemy je przygotowaną przed chwilą marynatą. Gotowe słodkie ziemniaki podajemy z dipem. Doskonale sprawdzi się np. meksykański dip.