Tradycyjny przepis, którego nie może zabraknąć na żadnym polskim grillu. Karkówka z grilla ma rzeszę swoich fanów w całym kraju – i nie bez powodu. Rozpływające się w ustach mięso jest wprost zniewalające.
Składniki
- Karkówka (1 kilogram)
- Przyprawa do grilla (1 opakowanie)
- Curry (1 łyżka)
- Jogurt naturalny (1 szklanka)
- Ząbek czosnku (1 sztuka)
- Świeża kolendra (1 pęczek)
- Limonka (1 sztuka)
- Olej (100 mililitrów)
Przygotowanie
Mięso kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Następnie przygotowujemy w miseczce przyprawę do grilla, olej i curry. Tak przygotowaną marynatą przyprawiamy każdy z kawałków mięsa. Całość odstawiamy na ok. 20 min w chłodne miejsce, żeby smaki dobrze się przegryzły.
W tym czasie w osobnej misce łączymy jogurt z kolendrą i posiekanym czosnkiem. Dodajemy sok z limonki. Dla smaku możemy doprawić go szczyptą soli i pieprzu – wedle własnego uznania.
Teraz wracamy do steków, które przekładamy na grilla. Każdy kawałek smażymy przez ok. 8 minut z każdej strony. Mięso podajemy z przygotowanym sosem.