Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Karkówka z grilla z sosem jogurtowym

Karkówka z grilla, screen z YouTube

Tradycyjny przepis, którego nie może zabraknąć na żadnym polskim grillu. Karkówka z grilla ma rzeszę swoich fanów w całym kraju – i nie bez powodu. Rozpływające się w ustach mięso jest wprost zniewalające.

Składniki

  • Karkówka (1 kilogram)
  • Przyprawa do grilla (1 opakowanie)
  • Curry (1 łyżka)
  • Jogurt naturalny (1 szklanka)
  • Ząbek czosnku (1 sztuka)
  • Świeża kolendra (1 pęczek)
  • Limonka (1 sztuka)
  • Olej (100 mililitrów)

Przygotowanie

Mięso kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Następnie przygotowujemy w miseczce przyprawę do grilla, olej i curry. Tak przygotowaną marynatą przyprawiamy każdy z kawałków mięsa. Całość odstawiamy na ok. 20 min w chłodne miejsce, żeby smaki dobrze się przegryzły.

W tym czasie w osobnej misce łączymy jogurt z kolendrą i posiekanym czosnkiem. Dodajemy sok z limonki. Dla smaku możemy doprawić go szczyptą soli i pieprzu – wedle własnego uznania.

Teraz wracamy do steków, które przekładamy na grilla. Każdy kawałek smażymy przez ok. 8 minut z każdej strony. Mięso podajemy z przygotowanym sosem.

Powiązane posty