Grillowanie zwykle kojarzy się z opiekaniem mięsa wieprzowego lub drobiowego. Tymczasem grillować można także krewetki, które coraz częściej pojawiają się na polskich stołach. Jeżeli więc szukamy jakichś innowacyjnych pomysłów, którymi zaskoczymy gości, na pewno ta propozycja kulinarna się sprawdzi. Poza tym krewetki przygotowuje się bardzo szybko.
Składniki:
- 500 g krewetek
- 2 ząbki czosnku
- jedna łyżka natki pietruszki
- jedna łyżka soku z cytryny
- jedna łyżka oleju rzepakowego (może być także oliwa z oliwek)
- łyżeczki ostrej papryki
- szczypta soli
- szczypta chili
Sposób przygotowania:
Aby krewetki były zdatne do jedzenia, trzeba je najpierw umyć i oczyścić. Alternatywnie można kupić już gotowe.
Aby powstała marynata, musimy wszystkie powyższe składniki ze sobą wymieszać. Czosnek musi być rozgnieciony albo drobno posiekany.
Teraz każda krewetka powinna być dokładnie posmarowana marynatą. Następnie wstawiamy je do lodówki na mniej więcej 30 minut.
Pamiętajmy też o tym, aby patyczki, na które będziemy nadziewać krewetki namoczyć. W ten sposób podczas grillowania nie zapalą się. Gdy już natomiast krewetki nadziejemy na patyczki szaszłykowe, możemy je ułożyć na tacce do grillowania albo bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie.
Krewetki z każdej strony należy grillować po 3 minuty, a więc bardzo krótko. Poza tym w trakcie grillowania można je jeszcze dodatkowo posmarować marynatą.