Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Deser jagodowy 

jagodowy deser na stole

Śmietankowy deser z jagodami to przysmak, który uwielbiają wszyscy. Nie tylko pięknie wygląda, ale na długo będzie zapamiętany przez nasze kubki smakowe. Przygotowuje się go szybko, a składników jest tylko kilka. 

Składniki: 

  • jagody 
  • ser ricotta 
  • śmietanka kremówka 
  • biszkopciki 
  • cukier trzcinowy 
  • skórka z cytryny 
  • ekstrakt waniliowy 

Sposób przygotowania: 

Najpierw 3/4 jagód należy zmiksować. Biszkopty natomiast mają być pokruszone. 

Z kolei otarta skórka z cytryny musi być zmiksowana ze śmietanką i serem ricotta. Do takiej mikstury wsypujemy jeszcze cukier i dodajemy ekstrakt waniliowy. Teraz wszystko razem musimy miksować, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. 

Następnie bierzemy niskie szklanki i na ich dno wykładamy pokruszone biszkopty. Na wierzch nakładamy krem, a na górze zmiksowane jagody. Górę możemy jeszcze udekorować pozostałymi jagodami. Ostatni dodatek to okruszki biszkoptów. 

Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki, gdzie czeka na podanie. 

Powiązane posty