Śmietankowy deser z jagodami to przysmak, który uwielbiają wszyscy. Nie tylko pięknie wygląda, ale na długo będzie zapamiętany przez nasze kubki smakowe. Przygotowuje się go szybko, a składników jest tylko kilka.
Składniki:
- jagody
- ser ricotta
- śmietanka kremówka
- biszkopciki
- cukier trzcinowy
- skórka z cytryny
- ekstrakt waniliowy
Sposób przygotowania:
Najpierw 3/4 jagód należy zmiksować. Biszkopty natomiast mają być pokruszone.
Z kolei otarta skórka z cytryny musi być zmiksowana ze śmietanką i serem ricotta. Do takiej mikstury wsypujemy jeszcze cukier i dodajemy ekstrakt waniliowy. Teraz wszystko razem musimy miksować, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
Następnie bierzemy niskie szklanki i na ich dno wykładamy pokruszone biszkopty. Na wierzch nakładamy krem, a na górze zmiksowane jagody. Górę możemy jeszcze udekorować pozostałymi jagodami. Ostatni dodatek to okruszki biszkoptów.
Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki, gdzie czeka na podanie.