Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Grillowane warzywa 

bakłarzan z grilla

Są takie przepisy, których główną siłą jest prostota. Trudno o lepszy wariant kulinarny, gdy robi się cieplej i rozpalamy grilla na powietrzu, aniżeli przygotowanie warzyw właśnie z grilla. Nie zajmie nam to dużo czasu, a na pewno wszyscy będą zadowoleni z pieczonych bakłażanów lub cukinii. 

Składniki: 

  • cukinia 
  • warzywa 
  • pieczarki 
  • serek camembert 
  • oliwa 
  • przyprawy 

Sposób przygotowania: 

Najpierw, zanim przystąpimy do grillowania, trzeba przygotować warzywa. Bakłażan i cukinia muszą być pokrojone w plastry o długości 1 cm. Teraz trzeba je posolić, ale delikatnie i pozostawić na 30 minut. 

Gdy minie pół godziny, cukinie należy wytrzeć i położyć na rozgrzanym wcześniej ruszcie. W tym momencie użyjmy przypraw. Mogą to być zestawy przypraw gotowych do kupienia, ale można także użyć ich wedle uznania więcej lub mniej. Na pewno mogą to być zioła prowansalskie, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, majeranek i oregano. Ważne też, aby warzywa skropić oliwą. 

W ten sposób przygotowane warzywa grillujemy na rozgrzanym ruszcie przez 10 do 15 minut. 

W tym czasie można się zająć oczyszczaniem pieczarek. Wykręcamy trzonek i ponownie używamy zestawu preferowanych ziół. Następnie grillujemy je na rozgrzanym ruszcie przez okres około 10 minut, przewracając z jednej strony na drugą. 

Gdy będą gotowe, kroimy serek camembert w kostkę. Kawałki wkładamy do kapeluszy pieczarek. Teraz grillujemy, aż ser się rozpuści. 

Powiązane posty