To jedna z flagowych potraw, którą znajdziemy w każdej chińskiej restauracji. Przepis przewiduje minimalną ilość składników, a przygotowanie dania trwa tyle, ile gotuje się ryż, czyli bardzo krótko.
Składniki:
- pierś z kurczaka
- biały ryż
- brokuły
- marchewka
- sos sojowy
- sos słodko kwaśny
Sposób przygotowania:
Na początek najlepiej od razu wstawić wodę w garnku, w której zagotuje się ryż. Podczas, gdy woda, a potem ryż będzie, się gotować, będziemy zajmować się przygotowaniem pozostałych składników. Biały ryż powinien być ugotowany po 18 minutach.
Do smażenia kurczaka najlepiej użyć woka lub większej patelni. Bierzemy filet z piersi kurczaka i kroimy na nieduże kawałki, ale powinny one być jak najcieńsze. Ostatecznie powinny wyglądać jak trochę grubsze chipsy. Taką też powinny mieć wielkość. A dzięki temu, że mięso będzie cienko pokrojone, znacznie szybciej się usmaży.
Gdy patelnia lub wok będzie dobrze rozgrzany, wrzucamy kurczaka na olej. To mięso niezwykle delikatne, a więc wystarczy naprawdę krótka chwila, aby było gotowe do spożycia.
Brokuły porcjujemy na bardzo małe kawałki, a marchewkę kroimy w słupki. Tak przygotowane warzywa najlepiej zanurzyć dosłownie na pół minuty we wrzątku. Wówczas nadal będą chrupkie i zachowają wspaniały kolor.
Ryż wykładamy na talerz i polewamy sosem sojowym, a także sosem słodko kwaśnym. Dorzucamy warzywa i kurczaka. Można wszystkie składniki wymieszać. Tak czy inaczej, składniki wymieszane, czy nie, będą smakować wspaniale.