Pasty to bardzo praktyczne rozwiązanie, jeżeli chcemy mieć zawsze coś pod ręką, co można dodać do krakersów lub do kanapek. Ciekawą propozycją jest pasta z bobu. To jedno z flagowych dań wegańskich, po które jednak coraz częściej sięgają również osoby niestroniące od mięsa.
Składniki:
- 1 kg świeżego bobu
- 2 cytryny
- 100 g orzeszków ziemnych
- pęczek mięty
- pęczek kolendry
- ząbek czosnku
- kmin rzymski
- zielone chili
Sposób przygotowania:
Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Bób natomiast wkładamy do gotującej się wody. Woda powinna być osolona, ale odrobinę. Teraz gotujemy mniej więcej 10 minut, a potem odlewamy wrzątek. Teraz bób zalewamy zimną wodą.
Pamiętajmy, że gdy wykorzystujemy bób mrożony, zalewamy go tylko ciepłą wodą.
Następnie bób obieramy ze skórki i razem z orzechami wkładamy do miksera. Dodajemy tu także czosnek, chili, oliwę i kmin rzymski. Należy dodać również odrobinę soli, oliwę, skórkę cytryny i sok z cytryny, a także miętę i kolendrę.
Pasta jest już gotowa i można nią smarować na przykład pieczywo.