Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Makrelowy mus 

makrelowa pasta

Każdy, kto interesuje się dietą, doskonale wie, że ryby powinniśmy jeść jak najczęściej, ponieważ są znacznie zdrowsze od mięsa wołowego, wieprzowego, czy też drobiowego. Szczególnie często powinniśmy sięgać po makrelę. Z wędzonej natomiast można przygotować wspaniały mus. Taka pasta to idealny dodatek do kanapek. 

Składniki: 

  • 2 sztuki wędzonej makreli 
  • cebula dymka ze szczypiorem 
  • rzodkiewka 
  • kiszony ogórek 
  • majonez 
  • musztarda 
  • koperek 
  • sól i pieprz 
  • zioła prowansalskie 

Sposób przygotowania: 

Ryby najpierw trzeba obrać ze skóry. Następnie usuwamy wszystkie ości i oczyszczamy mięso z ciemnych przebarwień. Teraz makrela powinna być porwana po prostu na małe kawałki i przełożona do miski. 

Kiszone ogórki i cebule dymki kroimy w drobną kosteczkę. Posiekajmy również drobno szczypior. Umytą rzodkiewkę natomiast kroimy na plasterki. Koperek także należy posiekać. 

Bierzemy miskę i tu wszystkie składniki łączymy z majonezem i musztardą. Majonez perfekcyjnie zespoli wszystkie składniki w jednolitą pastę, ale jego zadaniem jest także nadanie odpowiedniego smaku. 

Taki mus wystarczy jeszcze tylko przyprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.

Powiązane posty