Każdy, kto interesuje się dietą, doskonale wie, że ryby powinniśmy jeść jak najczęściej, ponieważ są znacznie zdrowsze od mięsa wołowego, wieprzowego, czy też drobiowego. Szczególnie często powinniśmy sięgać po makrelę. Z wędzonej natomiast można przygotować wspaniały mus. Taka pasta to idealny dodatek do kanapek.
Składniki:
- 2 sztuki wędzonej makreli
- cebula dymka ze szczypiorem
- rzodkiewka
- kiszony ogórek
- majonez
- musztarda
- koperek
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Ryby najpierw trzeba obrać ze skóry. Następnie usuwamy wszystkie ości i oczyszczamy mięso z ciemnych przebarwień. Teraz makrela powinna być porwana po prostu na małe kawałki i przełożona do miski.
Kiszone ogórki i cebule dymki kroimy w drobną kosteczkę. Posiekajmy również drobno szczypior. Umytą rzodkiewkę natomiast kroimy na plasterki. Koperek także należy posiekać.
Bierzemy miskę i tu wszystkie składniki łączymy z majonezem i musztardą. Majonez perfekcyjnie zespoli wszystkie składniki w jednolitą pastę, ale jego zadaniem jest także nadanie odpowiedniego smaku.
Taki mus wystarczy jeszcze tylko przyprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.