Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Lodowe spaghetti

lody na talerzu

Czy połączenie ze sobą spaghetti i lodów rzeczywiście może się udać? Okazuje się, że tak. A jeżeli dodamy jeszcze truskawki i czekoladę, to takie oryginalne danie rzeczywiście może być wyjątkowo smaczne. 

Składniki: 

  • 500 g truskawek 
  • lody śmietankowe 
  • 2 opakowania cukru waniliowego 
  • 2 łyżki miodu 
  • jedna biała czekolada 
  • listek świeżej mięty 

Sposób przygotowania: 

Na truskawki sypiemy cukier i dodajemy miód. Teraz wyglądają pięknie, ale musimy je niestety rozgnieść widelcem. Można je także zmiksować blenderem. Możesz też wykorzystać truskawki mrożone. Wtedy jednak trzeba je naturalnie odstawić na kilka godzin. 

Lody należy z kolei przecisnąć przez praskę do ziemniaków. To właśnie dzięki temu smakołyk przybierze kształt makaronu spaghetti. 

W zasadzie lodowe spaghetti jest już gotowe do konsumowania. Trzeba jeszcze tylko je polać przygotowanym sosem. Na koniec pozostało jeszcze posypać na wierzch startą czekoladę. Dekoracja listkami mięty nada z kolei ciekawy kontrastowy kolorystyczny akcent. 

Powiązane posty