Znakomita przekąska na poprawę nastroju. Wyborna polenta z borowikami sprawdzi się przy każdej okazji.
Składniki
- Polenta (250 gramów)
- Mleko (100 mililitrów)
- Szalotka (2 sztuki)
- Wegetariański parmezan (100 gramów)
- Bulion warzywny Knorr (1 sztuka)
- Masło (1 łyżka)
- Garść świeżej pietruszki (1 sztuka)
- Borowiki świeże (600 gramów)
- Oliwa (4 łyżki)
- Przyprawa uniwersalna (0.5 łyżeczki)
- Ząbek czosnku (2 sztuki)
Przygotowanie
Szalotkę kroimy w drobną kostkę, a następnie ścieramy ser na drobnych oczkach tarki. Z kolei grzyby kroimy w plasterki, a natkę pietruszki drobno siekamy. Teraz w garnku rozgrzewamy oliwę, na której szklimy pokrojoną w plastry cebulę i czosnek. Do całości dolewamy mleko i dodajemy parmezan, 400 ml wody i kostkę rosołową.
Tak przygotowany roztwór doprowadzamy do wrzenia. Cały czas mieszając wsypujemy stopniowo polentę. Gotujemy do momentu, aż kasza zrobi się miękka.
Następnie wykładamy papierem do pieczenia foremkę do ciasta. Wlewamy do niej gorącą kaszę i odstawiamy do wystudzenia. Po jakimś czasie kasza zastygnie i będzie można pokroić ją na dowolnej wielkości kawałki, które podsmażamy na patelni. Kaszę podajemy z sosem borowikowym.
Żeby przygotować sos borowikowy wystarczy, że podsmażymy czosnek na rozgrzanej oliwie, a następnie dodamy do niego pokrojone w plastry grzyby. Po ok. 5 minutach doprawiamy sos przyprawą uniwersalną, niecałą szklanką wody i natką pietruszki. Energicznie mieszamy, żeby sos przybrał odpowiednią konsystencję.