Wyborny omlet w stylu hiszpańskim. Przygotuj znakomite śniadanie, które zagwarantuje doskonały początek dnia. Już sam aromat potrawy rozbudzi wszystkich domowników.
Składniki
- Jajko (5 sztuk)
- Majonez (2 łyżki)
- Natka pietruszki (2 łyżki)
- Pieprz czarny mielony (0.5 łyżeczki)
- Oliwa z oliwek (1 łyżka)
- Kiełbasa chorizo (50 gramów)
- Młode ziemniaki (400 gramów)
- Cebula (1 sztuka)
- Oliwa (1 łyżka)
Przygotowanie
Obrane ziemniaki kroimy w grube plastry, pietruszkę siekamy, a chorizo i cebulę dzielimy na talarki. Następnie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 oC. W osobnej misce roztrzepujemy jajko, do którego dodajemy natkę pietruszki, majonez i pieprz. Tak przygotowany sos odstawiamy na bok.
Teraz rozgrzewamy oliwę na dużej patelni. Przesmażamy na nim chorizo, a następnie dodajemy ziemniaki i cebulę. Po ok. 5 minutach dodajemy na patelnię masę jajeczną, którą podgrzewamy przez ok. 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie patelnię przekładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 minut.