Sos madera, który nada wyjątkowego aromatu każdemu mięsnemu dania. Jeśli chcesz osiągnąć najlepszy efekt, to wykorzystuj do jego przygotowania pozostałości po pieczeniu mięsa.
Składniki
- Szalotka (1 sztuka)
- Olej roślinny do smażenia (2 łyżki)
- Sos do pieczeni (1 sztuka)
- Wino madera (300 mililitrów)
- Masło (1 łyżka)
Przygotowanie
Na patelni po mięsie na rozgrzanym tłuszczu szklimy drobno posiekaną szalotkę. Po chwili dodajemy do niej wino. Gotujemy do momentu, aż wino całkowicie odparuje. Następnie dolewamy ok. 200 ml wody.
Teraz na patelnię dodajemy sos do pieczeni, dzięki czemu sos madera nabierze odpowiedniej gęstości. Całość gotujemy przez kilka minut, aż całość przybierze odpowiednią konsystencję. Na koniec wystarczy dodać łyżkę masła i mieszać do momentu dokładnego połączenia się składników.