Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sos madera

Sos madera

Sos madera, który nada wyjątkowego aromatu każdemu mięsnemu dania. Jeśli chcesz osiągnąć najlepszy efekt, to wykorzystuj do jego przygotowania pozostałości po pieczeniu mięsa.

Składniki

  • Szalotka (1 sztuka)
  • Olej roślinny do smażenia (2 łyżki)
  • Sos do pieczeni (1 sztuka)
  • Wino madera (300 mililitrów)
  • Masło (1 łyżka)

Przygotowanie

Na patelni po mięsie na rozgrzanym tłuszczu szklimy drobno posiekaną szalotkę. Po chwili dodajemy do niej wino. Gotujemy do momentu, aż wino całkowicie odparuje. Następnie dolewamy ok. 200 ml wody.

Teraz na patelnię dodajemy sos do pieczeni, dzięki czemu sos madera nabierze odpowiedniej gęstości. Całość gotujemy przez kilka minut, aż całość przybierze odpowiednią konsystencję. Na koniec wystarczy dodać łyżkę masła i mieszać do momentu dokładnego połączenia się składników.

Powiązane posty