Kto nie kocha sernika? Pytanie retoryczne, ponieważ jest to ciasto lubiane chyba pod każdą szerokością geograficzną. Ma wiele różnych wariacji, a szczególnie smaczna jak się okazuje wersja nowojorska, w której wykorzystuje się herbatniki.
Składniki:
- 15 dag herbatników
- 18 g masła
- 1 kg twarogu
- 250 g cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 jajka
- 200 g śmietany 18%
- skórka z cytryny
Sposób przygotowania:
Herbatniki należy pokruszyć, a następnie zmiksować blenderem. Roztopione, a następnie ostudzone masło dodajemy do herbatników.
Tak przygotowana masa wykładana jest na dno tortownicy (czyli co 24 cm). Masę wyrównujemy i mocno dociskamy. Następnie wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Teraz mielimy w maszynce do mięsa dwukrotnie ser. Dodajemy do niego cukier, mąkę, jajka, śmietanę i skórkę z cytryny. Potem wszystko dokładnie miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą. Serową masę wylewamy na spód w tortownicy.
Następnie ponownie wykładamy spód i boki folią aluminiową. Pamiętajmy, aby na zewnątrz wypuścić sporo folii i na samej górze zawinąć ją lekko do środka.
Tortownicę umieszczamy w większej blasze, a następnie do środka wlewamy wrzątek. Woda powinna sięgać do połowy wysokości blachy.
Tak przygotowany sernik wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy przez 45 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do 160°C. Wówczas pieczemy jeszcze 30 minut. W trakcie pieczenia wierzch należy przykryć folią.
Gdy sernik będzie już upieczony, powinien się studzić przy uchylonym piekarniku. Na koniec sypiemy na wierzch cukier puder.