Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zapiekanka serowa z makaronem 

zapiekanka w naczyniu na stole

Są teorie, że zapiekanka zawsze smakuje, niezależnie od tego, jakie mamy pod ręką składniki. Możliwe, że tezę tę da się obronić, aczkolwiek chyba najbardziej smakują nam zapiekanki, w których głównym składnikiem jest makaron. Tym bardziej jednak nasze kubki smakowe będą uraczone, jeżeli dodamy żółty ser. 

Składniki: 

  • 200 g makaronu penne 
  • 100 g szynki 
  • fix spaghetti 4 sery z brokułami 
  • jedna puszka kukurydzy 
  • 100 g żółtego sera 
  • 200 ml śmietany 18% 
  • 300 ml wody 

Sposób przygotowania: 

Najpierw musimy wymieszać zawartość fix spaghetti z 300 ml wody i ze śmietaną. 

Kolejny krok to pokrojenie szynki w cienkie paski. Musimy ją przysmażyć na patelni. Następnie dodajemy kukurydzę i makaron, ale surowy. 

W następnym kroku dodajemy wcześniej już przygotowany fix i dusimy całość przez 3 minuty. Potem zdejmujemy z patelni i dodajemy połowę sera. 

Teraz całość musi wylądować w naczyniu żaroodpornym. Na górę sypiemy pozostały ser.

Potrzebujemy folii aluminiowej, aby dokładnie przykryć naczynie. Tak przygotowana zapiekanka musi się piec przez 45 minut w 250°C. 

Musimy kontrolować czas, ponieważ 5 minut przed końcem pieczenia należy zdjąć folię. 

Taka zapiekanka może być podana z ketchupem lub sosem czosnkowym wedle uznania. 

Powiązane posty