Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Wegańskie kotlety z tofu 

kotlety na talerzu

Jeżeli preferujemy konsumowanie tradycyjnych obiadów, na pewno podstawowym składnikiem są kotlety. Nie każdy jednak je mięso. Jak temu zaradzić? Można zrobić kotlety wegańskie, które po prostu zrobimy z wędzonego tofu. 

Składniki: 

  • 300 g tofu wędzonego 
  • 3 łyżki masła orzechowego 
  • 60 g bułki tartej 
  • 1 czerwona cebula 
  • 3 łyżki sosu sojowego 
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich 
  • Sól i popieprz 
  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania: 

Potrzebna będzie miska. Wrzucamy do niej tofu i rozgniatamy widelcem. Można też je rozkruszyć w dłoniach. Cebula natomiast musi być bardzo drobno posiekana. Dodajemy ją do miski razem z sosem sojowym. Teraz wszystkie składniki trzeba wymieszać. 

Do takiej masy dodajemy zioła prowansalskie, sól, pieprz, masło orzechowe i bułkę tartą. Należy teraz wszystko zagniatać dłońmi, aż składniki się połączą. Taka masa powinna być gęsta i lepka. 

Do formułowania kotletów należy dłonie zwilżyć. Dzięki temu masa nie będzie się przyklejać. Kotlety smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Trwa to mniej więcej 3-4 minuty na każdej stronie. 

Gotowe kotlety powinny być brązowe. Świetnie będą smakować z kaszą i surówką.

Powiązane posty