Dynia najczęściej kojarzy nam się z Helloween. W okresie jesiennym i zimowym zwykle sięgamy po to warzywo, które jednak powinno stale przez cały rok gościć na naszych stołach. Jest zdrowe i od razu nastraja optymistycznie. Nie każdy też wie, że dynię można dodać do makaronu. A jeżeli jeszcze dorzucimy trochę kiełbasy i grzybów, to danie będzie smakować wybornie.
Składniki:
- 600 g dyni pokrojonej w kostkę
- 200 g kiełbasy pokrojonej w kostkę
- makaron – rodzaj wedle uznania
- 3 łyżki oleju roślinnego
- garść suszonych grzybów
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 150 ml śmietanki 36%
- 250 ml bulionu drobiowego
- 8 posiekanych liści szałwi
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Zanim zaczniemy przygotowywać danie, wcześniej należy namoczyć w gorącej wodzie grzyby. Dzięki temu zmiękną i bez problemu pokroimy je w paski.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i kładziemy cebulę. Smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek, grzyby, kiełbasę i dynię. Całość podsmażamy przez 2 minuty. Następnie doprawiamy solem solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Teraz wlewamy bulion. Przez około 10 minut wszystko musi się gotować krótko. Po tym czasie dynia zmięknie.
Następnie dodajemy śmietankę i szałwię. Nadal gotujemy, aż sos zgęstnieje.
Danie jest gotowe i można je podawać z wybranym rodzajem makaronu.