Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Makaron zapiekany z warzywami

makaron zapiekany z warzywami i pesto, screen z YouTube

Prosty przepis na wyborny zapiekany makaron z warzywami i zielonym pesto. Jego przygotowanie zajmuje mniej niż pół godziny, a pysznym obiadem zachwycą i najedzą się wszyscy domownicy. Jak przygotować znakomity makaron z pesto?

Składniki

  • Masło (1 łyżka)
  • Warzywa mrożone (700 g)
  • Szynka gotowana (240 g)
  • Ser cheddar (100 g)
  • Śmietana 30% (250 ml)
  • Makaron penne (220 g)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Mozzarella (2 sztuki)
  • Szczypior cebuli (½ pęczka)
  • Oliwa z oliwek (1 łyżka)
  • Pesto (6 łyżek)
  • Sól (szczypta)
  • Pieprz czarny (szczypta)

Przygotowanie

Zaczynamy od ugotowania makaronu zgodnie z instrukcją, a piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 oC. Cebulę obieramy i drobno siekamy, a następnie kroimy szynkę w drobną kostkę. Teraz rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek, na której rozpuszczamy masło. Na gorący tłuszcz przekładamy cebulę i smażymy do jej zeszklenia. W drugiej kolejności dokładamy również pokrojoną wcześniej szynkę.

Do tak przygotowanych składników dodajemy mrożone warzywa i podgrzewamy do momentu, aż odrobinę się rozmrożą. Następnie zalewamy całość śmietaną 30% i gotujemy przez ok. 4 minuty.

Teraz na grubych oczkach tarki ścieramy ser cheddar i dodajemy go na patelnię razem z ugotowanym na początku makaronem. Od razu wyłączamy palnik pod patelnią. Całość doprawiamy solą i pieprzem, po czym dokładnie mieszamy.

Na wierzchu makaronu rozprowadzamy zielone pesto i kładziemy kawałki mozzarelli. Na koniec zapiekamy całość w piekarniku do momentu, aż ser przybierze złocisty kolor. Po wyjęciu zapiekanego makaronu, jego wierzch ozdabiamy posiekanym szczypiorkiem.

Powiązane posty