Przygotuj aromatyczne danie w stylu japońskim. Szybko, prosto i przyjemnie. Chcesz skosztować Japonii? No to nie ma na co czekać.
Składniki
- Ryż jaśminowy – 200 g
- Pak choi – 2 sztuki
- Papryczka chili czerwona – 1 sztuka
- Sezam biały – 2 łyżeczki
- Cebula biała – 0,5 sztuki
- Czosnek – 1 główka (1 ząbek)
- Imbir świeży – 10 g
- Olej – 4 łyżki
- Mięso mielone wołowe – 400 g
- Cukier brązowy – 1 łyżeczka
- Sos sojowy – 80 ml
- Jajko – 2 sztuki
Przygotowanie
Kapustę przecinamy wzdłuż, a chili kroimy w cienkie krążki. Na suchej patelni prażymy nasiona sezamu. Studzimy je i mieszamy z ugotowanym według instrukcji ryżem.
Teraz drobno siekamy czosnek, cebulę i imbir. Na rozgrzanym na patelni oleju smażymy mięso z cebulą (ok. 3 minuty). W osobnej misce mieszamy cukier z sosem sojowym, papryczką chili, czosnkiem i imbirem. Na mięso polewamy 2 łyżki przygotowanego sosu i zdejmujemy je z patelni. Przykrywamy je, aby zachować ciepło.
W tym czasie na patelni ponownie rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy pak choi. Tak samo postępujemy z jajkami. Do misek przekładamy porcję ryżu, mięso, kapustę i jajka. Gotowe.