Znana i uwielbiana na całym świecie klubowa kanapka. Idealna na śniadanie i kolację, a także jako przegryzka w ciągu dnia.
Składniki
- Pierś z kurczaka – 10 dekagramów
- Przyprawa do złotego – 5 gramów
- Kromka pieczywa tostowego – 3 sztuki
- Sałata lodowa – 50 gramów
- Majonez – 2 łyżki
- Bekon – 5 dekagramów
- Ogórek konserwowy – 5 plastrów
- Pomidor – 1 sztuka
- Jajo – 1 sztuka
- Olej – 80 mililitrów
Przygotowanie
Pieczywo tostowe podgrzewamy na suchej patelni. Następnie polewamy kurczaka połową oleju i posypujemy przyprawą. Mięso również podsmażamy na patelni. Na pozostałym tłuszczu smażymy jajko sadzone.
Kromki chleba smarujemy majonezem, układamy na nim porwaną sałatę, plastry pomidora i mięso z kurczaka. Na drugiej kromce układamy jajko z plasterkami ogórka. Z kolei na jajko kładziemy podsmażony bekon. Teraz kromkę z jajkiem (składnikami do góry) kładziemy na kromce z kurczakiem, a całość przykrywamy trzecim tostem.
Tak przygotowaną kanapkę przekłuwamy długimi wykałaczkami i przecinamy po przekątnej. Tym sposobem dostaniemy 2 pyszne trójkątne kanapki klubowe.